Guide adapters

USB-A

USB Type A er den mest vanlige USB-kontakten. Denne flate, rektangulære kontakten finnes ofte på datamaskiner, ladere og mange kabler. USB-A brukes til å koble enheter som tastaturer, mus og eksterne harddisker til verter. Kontakten holdes på plass ved friksjon og er holdbar nok for kontinuerlig bruk, men enkel å koble fra og til igjen. USB-A-kontakter finnes også i mikrovarianter for mindre enheter.

USB-B

USB Type B brukes tradisjonelt til printerkabler, men har med tiden blitt vanligere for andre enheter som mobilprintere og eksterne harddisker. Den firkantede kontakten finnes i varianter som USB Micro-B, USB Mini-B (5-pins) og USB Mini-B (4-pins). Med introduksjonen av trådløs utskrift har bruken av USB Type B minket noe, men det forblir en viktig kontakt for mange eldre enheter.

USB Micro-B

Micro USB er en mindre versjon av USB-grensesnittet, utviklet for å koble kompakte og mobile enheter som smarttelefoner, MP3-spillere, GPS-enheter og digitalkameraer. Micro USB-kontakter finnes i tre former: Micro A, Micro B og Micro USB 3. Micro USB 3 ligner Micro B, men har en ekstra pin-gruppe for å muliggjøre høyere overføringshastigheter.

USB Mini-B

Mini USB ble introdusert med USB 2.0 og brukes til mindre enheter som digitalkameraer og eldre smarttelefoner. Selv om de er mindre enn standard USB-kontakter, tilbyr Mini-USB lignende ytelse og er plug-and-play-kompatible.

USB-C

USB Type C er den nyeste USB-kontakten, designet for å erstatte eldre USB-kontakter. Den har et vendbart, symmetrisk grensesnitt og er både tynnere og mer allsidig. USB-C støtter raskere dataoverføringer og kan håndtere høyere effekter for raskere lading av enheter. Dens universelle design gjør at den kan brukes til en rekke enheter, noe som reduserer behovet for flere kabeltyper.

HDMI-A

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface og brukes til å overføre lyd- og videodata i en enkelt kabel. HDMI-A er den opprinnelige kontakten og brukes i enheter som TV-apparater, lydmottakere, DVD- og Blu-ray-spillere og spillkonsoller. Kontakten er 13,9 mm × 4,45 mm og tilbyr høy kvalitet signaloverføring.

HDMI-D Micro

HDMI D Micro er en mindre HDMI-kontakt som brukes til å koble små, bærbare enheter som GoPro-kameraer og smarttelefoner. Denne kontakten tilbyr HDMI Ethernet Channel-teknologi, som kombinerer video-, lyd- og datastrømmer i en enkelt kabel. HDMI D Micro måler 6,4 mm x 2,8 mm.

HDMI-C Mini

HDMI C-Mini brukes ofte i håndholdte enheter som DSLR-kameraer og videokameraer. Denne type C-kontakt er kompatibel med HDMI 1.4-spesifikasjonen og er betydelig mindre enn standard HDMI Type A-kontakten, men har samme 19-pins konfigurasjon. HDMI C-Mini måler 10,42 mm x 2,42 mm.

Lightning

Lightning er en 8-pins kontakt utviklet av Apple for å erstatte den eldre 30-pins dokkekontakten. Lightning-kontakten kan settes inn begge veier og brukes til å koble Apple-enheter som iPhones og iPads til ladere og andre tilbehør. Lightning kan konverteres med adaptere for å støtte andre grensesnitt som USB, HDMI og SD-kort.

DisplayPort

DisplayPort, eller DP, er et digitalt lyd- og videogrensesnitt opprettet av VESA. Det finnes i standard og Mini DisplayPort varianter. DisplayPort tilbyr høy båndbredde og kan håndtere høyere oppdateringsfrekvenser enn HDMI, noe som gjør det ideelt for høyoppløselige skjermer og profesjonelle applikasjoner. DisplayPort-kabler kan enkelt konverteres til HDMI ved hjelp av adaptere.

DVI

DVI (Digital Visual Interface) er en videogrensesnitt som brukes til å overføre digitalt videoinnhold til skjermer og projektorer. DVI finnes i tre varianter: DVI-A (kun analog), DVI-D (kun digital) og DVI-I (både digital og analog). Selv om HDMI har blitt mer vanlig, brukes DVI fortsatt til mange dataskjermer og noen TV-apparater.

VGA

VGA (Video Graphics Array) er en eldre standard for tilkobling av videoenheter som skjermer og projektorer. VGA-kabler har 15-pins kontakter og brukes fortsatt i dag, selv om de raskt erstattes av nyere grensesnitt som DVI og HDMI. VGA overfører kun videosignaler og brukes ofte med eldre utstyr.

FireWire

FireWire er en plug-and-play tilkobling som automatisk oppdager tilkoblede enheter og tildeler dem en adresse. FireWire-enheter er hot-pluggable, noe som betyr at de kan kobles til og fra mens datamaskinen er på. FireWire brukes ofte til å koble eksterne harddisker, videokameraer og andre høyhastighetsenheter.

SATA

SATA (Serial ATA) brukes til å koble lagringsenheter som harddisker og SSD

til hovedkortet. SATA har erstattet eldre PATA grensesnitt og tilbyr raskere dataoverføringshastigheter. Nesten alle moderne datamaskiner bruker SATA til intern lagring.

Molex

Molex-kontakter brukes til å koble likestrøm til ulike enheter i en datamaskin, som harddisker og optiske enheter. Molex var en av de første produsentene av disse kontaktene, og deres navn har blitt synonymt med denne typen tilkobling, selv om de produseres av mange selskaper i dag.

LAN

LAN-kontakter brukes til å koble datamaskiner til lokale nettverk. Det finnes ulike typer LAN-kabler og adaptere som muliggjør tilkobling til nettverksutstyr som rutere, switcher og modem.

For mer informasjon om ulike adaptere og for å finne riktig produkt, besøk vår kategoriliste på hovedsiden. Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte kundeservice for hjelp.